Svaki dan je Svjetski dan životne sredine!

Energean je u Crnoj Gori, Grčkoj i Izraelu pokrenuo tri inicijative povodom Svjetskog dana  životne sredine 2019. godine, koji je proslavljen širom svijeta 5. juna.


Energean je, zajedno sa Opštinom Bar, privrednim društvom Marina  Bar AD, Ekološkim pokretom Ozon, ronilačkim timom Južno More, učenicima osnovnih škola Blažo Jokov Orlandić i Anto Đedović, kao i građanima Bara, zaposlenim u Javnom komunalnom preduzeću – Bar čistili plažu i akvatorijum marine Bar.

Sakupljeno je preko trideset velikih plastičnih kesa smeća!

Takođe, organizovano je i malo takmičenje u sakupljanju  plastičnih čepova za djecu, kojoj su dodijeljeni simbolične nagrade kao znak zahvalnosti na učešću i za odlično obavljen rad. Na kraju, Opština Bar je organizovala izlet brodom po marini za svu djecu. Inicijativa je bila dio kampanje "Naš Bar - čist grad" a odnosi se na područje u kojem Energean sprovodi program istraživanja potencijalnih nalazišta ugljovodonika.


U saradnji sa Javnim preduzećem za upravljanje područjem delte rijeke Nestos, jezera Ismarida i Vistonida i ostrva Tasos, očistiti smo plažu Erasmio na ušću rijeke Nestos u sjevernom Egejskom moru, nekoliko kilometara od kopnenih instalacija Energeana u Kavali, u Grčkoj. Učenici iz škola u regionu, kao i studenti sa Univerziteta Demokrit u Trakiji, pomogli su nam da napunimo 36 velikih plastičnih kesa za smeće! Deca su se odlično zabavila, jer su takođe učestvovali u ekološkim igrama na plaži.


U kontekstu ovog događaja, Energean i pomenuti upravni organ su potpisali Memorandum o razumijevanju, obzirom da Energean preuzima troškove održavanja i rada mreže telemetrijskih stanica u Nacionalnom parku Istočna Makedonija i Trakija, na kojima se vrši praćenje abiotičkih parametara vode u rijeci i jezerima na tom području.


Takođe, Energean je postigao sporazum sa Upravom za zaštitu prirode i parkova Izraela da podrži uživo prenos prolaska stotina ajkula koje se posmatraju sa vidikovca u Haderi. Taj prolazak morskih pasa odvija se na samo nekoliko metara od obale i predstavlja veoma popularan spektakl za posjetioce Opservatorije.

Važno je napomenuti da „Kariš“, kako je nazvano Energeanovo gasno polje u razvoju u Izraelu, na hebrejskom znači „ajkula".

 


U Energeanu je svaki dan Svjetski dan životne sredine. Zato što MI MOŽEMO I MI BRINEMO!