ENERGEAN SE OBAVEZUJE NA NETO NULTU EMISIJU DO 2050. GODINE

Energean je prva naftna kompanija kotirana na Londonskoj berzi koja se posvetila postizanju ciljeva kampanje UN “Business Ambition for 1.5°C: Our Only Future” („Poslovna ambicija 1,5°C: Naša jedina budućnost“)


UN Commitment 6.jpg

Energean Oil and Gas plc sa zadovoljstvom objavljuje da podržava i da je posvećen postizanju ciljeva kampanje Ujedinjenih nacija “Business Ambition for 1.5°C: Our Only Future” („Poslovna ambicija 1,5°C: Naša jedina budućnost“), i posebno postavljanju naučno utemeljenih ciljeva kroz cijeli vrednosni lanac kompanije.

Kampanja je pokrenuta na 25. godišnjoj konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama — poznatoj i kao COP 25 — koja se održava od 2. do 13. decembra u Madridu, u Španiji. U isto vrijeme, Energean se sa zadovoljstvom obavezuje da će do 2050. godine biti kompanija sa neto nultom emisijom.

 

Kampanja poziva poslovne lidere da postave ciljeve za smanjenje emisije sa najvećom ambicijom za svoje kompanije, u skladu sa izvještajem Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC) o ograničavanju porasta globalne temperature na 1,5°C, i da postignu neto nultu emisiju najkasnije do 2050.godine.

 

Treba napomenuti da je Energean prva naftna kompanija kotirana na Londonskoj berzi koja se obavezala povodom ove kampanje.

 

Mathios Rigas, glavni izvršni direktor Energeana, izjavio je:

 „Ponosni smo što učestvujemo u Globalnom sporazumu Ujedinjenih nacija i drago nam je da odigramo vodeću ulogu u našoj industriji ne samo time što smo se obavezali i podržali kampanju Ujedinjenih nacija „Poslovna ambicija 1,5°C: Naša jedina budućnost“, već i što smo obavezali Energean da postigne neto nultu emisiju do 2050. godine. Stvaramo vodeću nezavisnu, održivu kompaniju za istraživanje i proizvodnju usmjerenu na gas u istočnom Mediteranu koja je posvećena smanjenju emisija i programu održivosti.”